Formula One: Racing from the reprofiled Sepang

Sepang, home of the Malaysian Grand Prix, has seen extensive redevelopment since the 2015 F1 race last March. The circuit first joined the F1 calender in 1999, this redevelopment represents this first significant upgrade since its construction.

Thankfully, rather than focusing exclusively  developing the pit and paddock area, the upgrades are largely focused on the circuit itself. Making racing and fans the main benefactors. The entire circuit has been resurfaced, and many corners have been re-profiled. Whilst the layout is unchanged, Italian Circuit design house Dromo have set out to maintain the essence of the circuit and create a new challenge in races.

Earlier this year, a round of the SHELL Advance Asia Talent Cup Championship took place at the venue. This race highlights the impact of the changes, in particular the increase in racing lines into the final corner.

Dromo are the same design house tasked with the upgrades of the Monza circuit, which following the F1 contract extension now appear to have been postponed.

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Formula One: Racing from the reprofiled Sepang”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s